We hebben 59 gasten en geen leden online

De Joodse kalender kent vier keer een nieuwjaar:

  1. 1e Nisan dit jaar op 14 maart, is het nieuwjaar voor de koningen, de regeringsjaren van de koningen van Israël worden geteld vanaf de eerste Nisan.
  2. 1e Elul (9 augustus) is het nieuwjaar voor het vee, men moest dan belasting betalen voor het vee.
  3. Rosj Hasjana nieuwjaar voor de jaren, op 7 september begint het jaar 5782.
  4. Toe Bisjwat, 15 Sjewat, dit jaar 28 januari, is het nieuwjaar van de bomen.

 

In de Tenach (Joodse Bijbel) is de boom een symbool van het leven en van het mens zijn. Dit begint met het scheppingsverhaal en de boom van het leven en de boom van kennis van goed en kwaad. In het hebreeuws noemt men de boom van het leven de ‘Ets Chajiem’. In de synagoge leest men wekelijks uit de Torah, die geschreven is op een perkamenten boekrol en om stokken gewonden is. Deze stokken worden ‘Ets Chajiem’ genoemd. Volgens de Torah mag je de eerste vier jaar de vruchten van de boom naar de tempel brengen en na vijf jaar mag je er zelf van eten.

 

In een warm klimaat zijn bomen onmisbaar. Een boom betekent schaduw, voedsel en water. Een boom staat met zijn wortels in Gods aarde en strekt zijn takken uit naar Gods hemel. Het omhakken van een boom betekent dat het land een woestijn wordt, en dat betekent de dood, want er is geen water, geen voedsel en geen schaduw. De joodse kalender kent daarom een speciale feestdag voor bomen. De naam Toe Bishwat is hebreeuws voor 'de vijftiende van de maand Sjewat'. Dit jaar is dat 28 januari. In Israël planten de jongeren op deze dag bomen. Al in de 15e eeuw zei rabbi Luria dat je fruit uit Israel moest eten. Dus werden daar bomen geplant.

 

Voor Joden is een boom het symbool van het leven. In Jad Vasjem staat ondermeer een boom voor Corry ten Boom. Er is een heel bomenpark ter herinnering aan mensen over de hele wereld die Joden gered hebben. En toen op 7 december prinses Amalia werd geboren kreeg zij als cadeau zeven bomen in het bos dat genoemd is naar haar grootmoeder Koningin Beatrix.

 

©Nel van den IJssel-Groen,

Bron: Joods leven thuis en in de synagoge van Edward van Voolen, cursusmateriaal van rabbijn Hanna Nathans

 

 

­