Work in Progress (WiP) gaat in zijn 15de jubileumjaar voor de tiende keer met een grote groep op werkvakantie. Naast de bijna jaarlijkse werkvakanties gaan ook veel individuele ex-vakantie gangers, met hulp van WiP, terug naar een vorig werkvakantieproject.

WiP is in 1998 onder de paraplu van het jongerenwerk (JeugdActief) van de Dorps-kerk in Nootdorp uit soos Filios ontstaan. De bijzondere activiteiten van deze werkgroep betreffen jaarlijkse werkvakanties in ontwikkelingslanden want daar is altijd veel (vrijwilligers)werk te doen. Tevens worden fondsenwervend acties bedacht en uitgevoerd.

Vakantie anders.
Deze vorm van vrijwilligerswerk in het buitenland is ‘in’ bij jongeren. Het avontuur trekt, het is een unieke gelegenheid om verder te kijken dan je neus of nintendo lang is en het verre vakantieland(?) op een andere manier te beleven. Ook in combinatie met het ‘feel happy’ gevoel, iets voor je minder bedeelde medemens te kunnen betekenen, geeft een echte kick. De steeds groter worden groep senioren worden ook steeds belangrijker want iedereen kan wel een kozijn schilderen, Engelse les geven, of anderszins met kinderen of ouderen bezig zijn.  Tijdens de werkvakantie kunnen we de volgende projecten bezoeken;

Mercy International
Work in Progress, met als slogan ‘Luggage for Life’, gaat dit jaar met zo’n 10 deelnemers, waarvan 8 jongeren en 2 ouderen, de handen uit de mouwen steken bij projecten van ‘Mercy International’, een van oorsprong Australische organisatie die zich het lot van wees- en met HIV geïnfecteerde kinderen in Thailand heeft aangetrokken. De organisatie is zeer aangewezen op hulp van vrijwilligers. (Kijk op website: www. mercy-international.nl).
De groep zal meerdere weeshuizen bezoeken. Eén huis staat in de plaats Petchabun. Hier wonen ruim tachtig weeskinderen. Bovendien hebben ze een eigen een dagschool, die door meer dan 1100  kinderen uit de regio wordt bezocht. Het andere huis in Phrae is enkele jaren geleden opgestart. Ook hier heeft men grootse plannen: schooltje, ziekenzaal, keuken, wasruimte, gastenverblijf. Er is nog een derde huis ‘in the picture’ in Khon Kaen. Dit ligt echter zo’n drie uur rijden verwijderd. Hier leven veertig HIV-kinderen en is eigenlijk te klein. Net buiten de stad is men begonnen met nieuwbouw met hulp van Australische vrijwilligers. Een bezoek aan dit huis zal een nogal heftige confrontatie worden voor de meest jeugdige deelnemers, omdat over het algemeen deze kinderen de leeftijd die de jongelui nu hebben, niet zullen halen.

Arend en Jolinda van Dorp
De bedoeling is dat er twee weken hard gewerkt wordt in en om de huizen, waar ook gegeten en geslapen wordt. De derde week zal het merendeel van de groep de stad Chiang Mai bezoeken voor de broodnodige afwisseling. Chiang Mai is Bangkok in het klein, maar schoner en kleinschaliger.
Toegevoegde waarde is het (werk)bezoek aan het in Chiang Mai wonende en werkende zendingsechtpaar Arend en Jolande van Dorp, uitgezonden door de Nootdorpse kerk. Jolinda is van oorsprong Nootdorper en Arend komt uit Spijkenisse, waar ook gelobbyd is.
Chiang Mai is een springplank voor landen waar godsdiensten onderdrukt worden. Het ligt heel centraal voor die landen. Arend begeleidt zendelingen uit diverse landen en fungeert als een soort thuisbasis voor hen.

Khongdistrict in Laos
'Vrienden van het Khongdistrict' is een Nootdorpse organisatie die in Laos actief is in het gelijknamige district, de meest zuidelijke “Khong” provincie van Laos.
Laos is een van de armste landen van de wereld. Zo betaalt de regering bijvoorbeeld alleen het salaris van leraren en gezondheidswerkers. De dorpen moeten zelf  voor basisvoorzieningen zorgen, zoals pompen voor schoon drinkwater, schoolgebouwen, klassenmeubilair en boeken. De 'Vrienden van het Khongdistrict helpen ze met een bescheiden bedrag en technische en organisatorische steun. Wij gaan deze mensen bezoeken en daar waar mogelijk ook ondersteunen.

Sponsoring gevraagd
Deelnemers moeten voor eigen reisbudget zorgen maar is er een spaarprogramma om gezamenlijk geld te genereren voor de kosten. Onder degenen die hieraan meedoen (geraniummarkt en klusjes) wordt de opbrengst verdeeld en op hun reisrekening bijgeschreven. Zij krijgen het geld niet in handen.

Wist u overigens dat de groep rond 5 december vier sinterklaasteams (a 50 euro) is de verhuur heeft? (voor info of een afspraak; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Er is nog één item op het verlanglijstje. Wij zouden graag in contact komen met een (verzekerings)bedrijf dat de reisverzekering wil sponsoren, zodat het algemene budget er wat aangenamer komt uit te zien. Algemene giften zijn natuurlijk ook altijd zeer welkom. Het rekeningnummer van Work in Progress is 137363931 ovv jongerenreis of koe-project.

Voor mensen die iets extra’s voor de kinderen willen doen, bestaat er een heel leuk project.
Op een groot stuk land zijn koeien uitgezet en elke koe hoort bij een kind. Elk even kalf dat geboren wordt, is voor het weeshuis, maar ..... elk oneven kalf is voor het kind. Als het kind op 18 jarige leefdtijd, weggaat, kan het hierover beschikken. Wie dat wil kan een kalf, of een kind, sponsoren. Voor alle informatie kunt u bellen met Liset Molenaar : 06-21397685 of 015-3107118